Løbedrejning

Løben er en af koens 4 maver, og ligger normalt i højre side af bughulen. Går koens fordøjelse af forskellige årsager i stå, giver dette risiko for, at løben kan blive lammet og udspilet med gas, hvorefter den kan ”rulle” ned under vommen og op i venstre side af bugen, hvor den ligger i flanke-området. Dette kaldes venstresidig løbedrejning, og vil ofte give en ko der intet æder, falder i ydelse og eventuelt har ketose.

Hos Kvægdyrlægerne Djursland opererer vi alle løbedrejninger med kikkert (endoskop). Denne metode er både hurtig og skånsom for koen. Modsat rulning, kan koen ved operation blive stående under hele indgrebet, og vi giver blot noget beroligende og lokalbedøvelse, for at operationen kan foregå roligt og smertefrit. Vi behøver en enkelt medhjælper, der kan blive stående ved koen og eventuelt lægge en hånd på, hvis hun bliver urolig.

Det er muligt at operere både venstresidig og højresidig løbedrejning med kikkert, dog er en højresidig løbedrejning meget mere akut, og kræver øjeblikkelig indgriben.

En kikkertoperation starter altid med at forberede koen: hun får beroligende medicin i blodet (sedation), hvorefter området i flanken og mellem de bagerste ribben barberes, vaskes og desinficeres. Herefter lægges lokalbedøvelse, og snittene skæres i de to punkter, hvor hhv. kikkert og nål skal føres ind i koens bughule. Kikkerten føres ind, og løben kan nu ses tydeligt i venstre side. Gennem det andet snit føres en skarp pind ind og ned mod løben; denne bruges til at prikke hul på løben og lukke luften ud. Vi fører herefter en tværpind af stål med to tråde i ind i løben. Disse tråde skal vi senere bruge til at binde løben fast med udefra. I den anden ende tråder vi dem på en lang nål, som herefter gemmes ind i et hylster. Dette hylster med nål og tråd gemt indeni, føres nu ned langs indersiden af koens bughule, indtil den når ”bunden” af koen, tæt på navlen. Nu presses nålen med tråd ud gennem bugvæggen, og dyrlægen kan dermed få fat på de to tråde, trække dem og løben helt ned i bunden af bughulen, og til slut binde trådene fast udefra, så løben nu er fastgjort til bunden af bughulen.

Ved en kikkertoperation har man altså kun to mindre snit i koens ene side, hvilket mindsker infektionsrisikoen betydeligt.